Boboteaza

Boboteaza 2016 Pietrosani

Boboteaza – sarbatoare cunoscuta si sub numele de Epifania, denumire greceasca ce inseamna aratare, descoperire, revelare – are cate o semnificatie pentru fiecare dintre noi, fie ca este vorba de sfarsitul sarbatorilor de iarna, sau innoirea omului crestin.

In satul prahovean Pietrosani, comuna Puchenii Mari, Boboteaza are o relevanta aparte; o traditie ce se mentine cu trainicie din mosi-stramosi. Un localnic ne povesteste cu zambetul pe buze despre semnificatia aparte ce o are in comunitate aceasta sarbatoare “uneste oamenii si-i aduce la un loc” si de longevitatea ei, istorisirile datand de la stra-strabunici. Originara inainte de anul 1900 – Boboteaza este intampinata de localnici cu mult fast.

Cu mic, cu mare, dupa slujba, satenii se indrepata spre islazul comunal unde preotul vine sa boteze caii pentru ca animalele sa fie bune de munca si sanatoase tot anul. Ca de fiecare data, in ciuda vremii neprielnice, participarea la eveniment creste de la an la an, adunand oameni si din satele invecinate.
Pentru un moment atat de important pentru cabaline, stapanii i-au pregatit de sarbatoare, pieptanandu-le cozile si coamele pe care le-au impodobit cu ciucuri, funde rosii si hamuri festive. Dupa botezul cailor, s-a desfasurat traditionala intrecere in urma careia este desemnat cel mai rapid patruped si calaretul sau. De asemenea, se desfasoara si o proba de tractiune a busteanului de lemn in care animalele isi pun la intrecere forta si gratia.

Daca pana in anii trecuti, participantii la competitie erau doar din randul cetatienilor din Pietrosani si din comuna, acum participarea este mult mai numeroasa, strangand pretendenti la titlu si din alte comune.

Desi vremea a fost neprietenoasa, astazi am asistat la un frumos eveniment care a scos in evidenta legatura dintre oameni si cai – o demonstratie de gratie si atitudine – precum si o traditie ce inca se pastreaza vie intr-o comunitate mereu in schimbare.

Share this Post